Skip to content

Vores læger skal kunne tale dansk

Af Steen Thomsen

17.02.19: Der er alt for mange udenlandske læger, hvor sprogproblemer gør det vanskeligt for patienter og det øvrige sundhedspersonale. Kommunikation mellem læge, patient og sundhedspersonalet er livsvigtigt, så det er uacceptabelt, at der er så mange udenlandske læger, der har problemer med at tale dansk og det går ud over patientsikkerheden. I region Midtjylland er der en afdeling, hvor 19 ud af 29 læger har udenlandsk baggrund. I en anden afdeling kommer lægerne fra 16 forskellige lande. Det er hundedyrt med så mange udenlandske læger. Alene afdelingen med de 19 udenlandske læger bruger omkring 2 millioner kr. årligt på at integrere de udenlandske læger og lære dem bedre dansk. Samtidig giver det store problemer for patienterne, der er afhængig af at kunne forstå hvad lægen siger og anbefaler.

Manglen på danske læger er steget i takt med, at universitetsuddannelserne er blevet mere og mere internationaliseret. Næsten al undervisning foregår i dag på engelsk, og de udenlandske studerende fylder mere og mere på universiteterne. Ikke nok med at de får en uddannelse betalt af danske skatteydere. EU har desuden dikteret, at de udenlandske studerende også får fuld dansk SU! De mange udenlandske studerende betyder samtidig, at karakterkravet for at komme ind på uddannelsen er blevet tårnhøje, så mange danske unge med en lægedrøm er afskåret for at komme ind på deres drømmestudie. Vi skal derfor forlange, at en stor del af undervisningen på danske universiteter foregår på dansk. Så vil der igen blive plads til flere danske unge på uddannelserne og vi dermed får uddannet flere danske læger, til glæde for fremtidige danske patienter.

DR kører i øjeblikket en dokumentarserie, der viser konsekvenserne af, at de udenlandske læger næsten er tidoblet siden år 2000 og nu er i flertal på flere afdelinger på danske sygehuse. Selvom udenlandske læger kan være gode håndværkere, så er det helt galt, når der er så mange på en afdeling. Og det er vanvittigt, at der ingen sprogkrav er til læger fra EU-lande som eksempelvis Rumænien, der desværre er et af de lande, der uddanner flest læger til det danske sundhedsvæsen. Jeg sidder i dag i regionsrådet i region Midtjylland og stiller nu op til Folketinget, hvor jeg vil kæmpe for, at vi skal uddanne flere danske læger – bl.a. ved at en del af undervisningen på danske universiteter skal foregå på dansk, så der igen bliver plads til flere danske lægestuderende, så vi fremover kan komme lægemanglen på danske læger på vores sygehuse til livs.