Skip to content

Mest klima for pengene

Af Steen Thomsen

02.06.2019: Valgkampen præges af et kapløb om, hvor tidligt vi alle skal køre i elbiler. Det vil koste 50 mia., da hele Danmark skal graves op. Selvom det kan give en lille klimagevinst, kunne vi bruge penge langt klogere og få reduceret forureningen lagt mere. Bilerne i Danmark har nemlig effektive partikelfilter og kører blyfri og undersøgelser viser, at en knallert forurener op mod 50 gange mere. Elbiler har kæmpe batterier, der belaster miljøet voldsomt. Og den årlige biltur med campingvogn til Italien, må vi fremover droppe pga opladninger. Så må vi i stedet henvises fly, der er langt mere CO2 belastende.

Sidste år var jeg i Nepal. Og når biler gassede op, trak de en kæmpe sort sky bag dem. Og hovedstaden var indhyllet ind en kæmpe grå smogsky, så man måtte trække vejret gennem en maske. Her er der enorm forurening.

I stedet for populistisk at bruge 50 mia. på at tvinge os i elbiler med meget lille klimaeffekt, skulle man bruge klimainvesteringer der, hvor der er enorm forurening. Som f.eks. på partikelfiltre på bilerne i Nepal. 

Det er velkendt, at vi kan hjælpe mange flere flygtninge i nærområder fremfor at hjælpe dem i Danmark. På samme måde kan vi reducere forurening langt mere, hvis vi sætter ind der, hvor forureningen er størst, for den kender ikke til landegrænser. Vi skal ha mest muligt for pengene.

Stop klimapopulisternes dyre kamp for en lille klimagevinst og erstat den med investeringer, der virkelig batter noget for klodens forurening.