Skip to content

Lær dansk eller betal selv for din tolk

Af Steen Thomsen

08.05.2019: Udlændinge, der har boet i Danmark i årevis, får betalt tolkebistand fra det offentlige. Selv den udenlandske læge, der forleden blev tiltalt for at bedøve og voldtage flere kvinder, har krævet tolk i forbindelse med retssagen mod ham. 

Jeg sidder i region Midtjylland og alene i region Midtjylland er udgifterne til tolkebistand nu eksploderet til hele 21. mio. kr. om året, hvilket er helt vildt. Men ikke nok med det. Udlændinge kan sågar vælge hvilket køn tolken skal have. Så mænd, der ikke vil have en kvindelig tolk, kan vælge, at det skal være en mandlig tolk. Ingen kvaler, regionen betaler.

Nu har Folketinget heldigvis vedtaget, at udlændinge, der har boet i Danmark i mere end 3 år, selv skal betale for tolkebistand på vores sygehuse. Det er ret og rimeligt og fremmer motivationen for at deltage i sprogskolen og lære dansk. Desværre er de socialdemokratiske regionsrådsformænd uenige i dette. De vil have, at en ny socialdemokratisk regering skal droppe lovændringen, så der igen bliver gratis tolkebistand til alle.

Det vil betyde, at den voldsomme stigning i udgifter til tolkebistand vil fortsætte. Og så skal vi fortsætte med at finansiere de ekstra udgifter til tolkebistand ved at spare på andre områder.

De 21 mio. kr. kunne bruges meget bedre. Eksempelvis har et flertal udenom Dansk Folkeparti i region Midtjylland sparet sølle 3 mio. på at droppe samtlige TV på alle patientstuer på et spritnyt supersygehus i regionen. Så patienterne skal nu ligge i hospitalssengen og kigge ind i en tom væg.

Jeg håber, at vi efter folketingsvalget har en regering, der vil fastholde det fornuftige i, at udlændinge, der har boet mange år i Danmark, selv skal betale for tolkebistand. Og det skal ikke kun gælde på sygehusene. Det skal også gælde i kommunerne og for udenlandske kriminelle i danske retssale.