Skip to content

Billige dårlige nåle

Af Steen Thomsen

01.02.2018: Opprioriter kvaliteten Region Midtjylland har købt billigere nåle med dårligere kvalitet for at spare penge.

Jeg er nyvalgt regionsrådsmedlem og i december havde jeg en snak med en sygeplejerske, der fortalte, at regionen havde udskiftet nåle til at stikke patienter med (de såkaldte venekateter eller drop). Udskiftningen var sket i et EU-udbud, hvor man havde lagt mere vægt på pris end på kvalitet. Man sparede omkring 1 million på de nye nåle, men de nye nåle var af en dårligere kvalitet. De var for sløve og ikke skarpe nok. Det resulterede i, at der ofte skulle bruges 2 eller 3 nåle, da der nu var mange mislykkede forsøg på at stikke patienterne. Og når man trak nålene ud, oplevede de ofte, at blodet sprøjtede ud af patienten.

Heldigvis er man nu gået tilbage til de gode nåle af høj kvalitet og regionen får formentlig et erstatningskrav fra den nye producent, fordi vi bryder kontrakten, men det må vi tage med. At de gode nåle er tilbage i Region Midtjylland er supergodt for patienter og ansatte. Vi skal lære af sagen og fremover vægte kvalitet højere end pris, når indkøb sendes i udbud. Det hjælper jo ikke, at de nye nåle er billigere, hvis der skal bruges flere nåle pga mislykkede stik og at de billigere nåle giver større gener hos patienter og personale. Så kvaliteten skal opprioriteres.

Steen Thomsen
Regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, Dansk Folkeparti